Kürtaj cerrahi bir işlemdir ve steril bir ortamda, uzman hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Gebelik tahliyesi amacıyla istenmeyen gebeliklerde veya riskli gebeliklerde yapılabileceği gibi gebelik olmadığı durumlarda da tedavi amacıyla, biopsi amacıyla da kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Genel olarak kullanılan yöntem vakum kürtaj yöntemidir.
İstemli Kürtaj: Gebelik tahliyesi amacıyla istemli, yasal kürtaj ülkemizde 10. haftaya kadar yasaldır. Eşlerin karşılıklı rızası ve imzası gerekir.
Tıbbi Tahliye: Anne karnında bebek ölümü, embriyonun gelişmemesi ya da fetal anomalilerde gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Bu durumda yapılan küretaj işlemine tıbbi tahliye denir.
Probe küretaj: Gebelik durumu söz konusu değildir. Aşırı vajinal kanamalar, rahim duvarı kalınlaşması, vajinal kanamanın durmaması ve uzun sürmesi, endometrial polipler, endometrial hiperplaziler gibi endometrium dokusunun değerlendirilmesi gereken durumlarda rahim içini döşeyen duvardan biopsi almak amacıyla veya menstrual regülasyon sağlamak amacıyla kürtaj yapılabilir. Buna probe küretaj denir.
Dilatasyon Kürtaj: Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Bu işlem sırasında cerrahi teknik olarak rahim ağzına dilatasyon uygulamak gerekirse bu dilatasyon küretaj işlemidir.
Bumm Küretaj: Doğum sonu plasentanın (bebeğin eşinin) ayrılmaması yada plasenta parçası kalması durumunda rahime bumm kürtaj işlemi yapılarak rahim içinin temizlenmesi gerekebilir.
Terapötik küretaj: Tedavi amacıyla yapılan kürtaj işlemine denir.