Rahim Duvarı rahim içini döşeyen duvar yani döl yatağıdır. Rahim içini döşeyen duvar (endometrium) adet dönemlerinde siklik olarak dökülerek adet kanamasını oluşturur. Endometrium adet kanaması ile vücuttan atılır. Her adet döngüsünde olgunlaşır, hücreler çoğalır ve adet ile atılır. Bu döngü her menstrüal siklusta devam eder. Rahim duvarının yani endometriumun normalden fazla kalın olması rahim duvarı kalınlaşması olarak ifade edilir.Rahim duvarı hormon duyarlı bir dokudur. En sık hormonal düzensizlikler bu dokuyu etkiler. Peki rahinm duvarı kalınlaşması nedenleri neler olabilir: Hormonal düzensizlikler, hormon içerikli ilaçlar, endometrial hiperplaziler, endometrial polipler, endometrium kanseri gibi nedenler sayılabilir
Peki rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri nelerdir? sık adet olma, adet miktarının artması, normalden uzun adet olma, durmayan uzun süreli vajinal kanamalar, ara kanaması ve lekelenmelerin olmasıdır. Hatta bazen bu aşırı kanamalar demir eksikliği anemisine bile yol açabilir.
Rahim duvarı kalınlaşması ultrason ile görüntülenerek tesbit edilir. Eğer bir kadında rahim duvarında kalınlaşma varsa endometriumdan biopsi alarak olası bir endometrial hiperplazi veya endometrial kanserler ekarte edilmelidir. Rahim duvarı kalınlaşmasında tedavi ve takip biopsi sonucuna göre yapılır. Endometrial biopsi probe kürtaj ile yapılabileceği gibi histeroskopi ile optik kamera ile rahim duvarı görüntülenerek ve biopsi alınarakta yapılabilir. Tedavi biopsi sonucuna göre hormonal ilaç kullanımı (çoğunlukla progesteron hormonu kullanılır), hormonlu spiral yerleştirilmesi, ya da cerrahi ameliyat) tedavi olarak planlanabilir. Hastanın yaşı, menopoz durumu, gebelik istemi, gibi diğer faktörlerde tedavide dikkat edilmesi gereken unsurlardır.