Dış gebelik ektopik gebelik de denir. Dış gebelikte döllenme olur ve döllenmiş yumurta rahim içine değil rahim dışı bir bölgeye yerleşir. Dış gebeliğin en sık yerleştiği bölge tüplerdir. Yumurtalıklara, karın boşluğuna, peritona yerleşebilir. Dış gebelik rahim içine yerleşmediği için sağlıklı bir gelişim gösteren ve canlı doğuma ulaşan bir gebelik değildir. Dış gebeliklerde BHCG testi yani gebelik testi pozitiftir. Tüpte veya diğer bölgelerde yerleşen gebelik kesesi belli bir gelişim gösterdikten sonra yerleştiği dokunun yapısını bozar ve karın içi kanama gösterir. İlerleyen olgularda anne adayında karın içi kanama, şok ve hayatı tehdit eden durumlar olabilir.
Tanı testlerinin ve görüntüleme yöntemlerinin ilerlemesi ile artık dış gebeliklere şok tablosuna kadar ilerlemeden tanı konulabilmektedir. Dış gebelik tanı ve teşhisinde en önemli araçlar BHCG takipleri ve transvajinal ultrasondur. Ancak ardışık BHCG ölçümleri ve ultrason takipleri gerekir. Dış gebelik tanı ve tedavisinde hastanın bu takiplere uyması ve sabır göstermesi oldukça önemlidir. Transvajinal ultrasonda dış gebelikte BHCG değeri 1500-2000 üzerinde olmasına rağmen rahim içinde gebelik kesesi görülmez. BHCG takipleri normal rahim içi gebelikte 48 saat ara ile 2 katına çıkar. Dış gebelikte bu 2 katı yükseklikler izlenmez veya BHCG değeri plato çizer.
Ektopik gebelik, dış gebelik belirtileri nelerdir?
- Adet gecikmesi,
- Düzensiz vajinal kanamalar,
- BHCG veya idrarda gebelik testi pozitifliği
- Kasık karın ağrısı
- Baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü
- Dış gebelik tedavisinde ilerleyen olgularda, karın içi kitle varlığı, karın içi kanama, medikal tedaviye yanıt vermiyor ise cerrahi tedavi düşünülür.
Ancak erken dış gebelik olgularında medikal tedavi metotreksat tedavisi uygulanabilir. Çoğu dış gebeliklerde metotreksat ile tedavi edilir. Metotreksata cevap vermeyen grupta cerrahi tedavi gerekebilir.