Menü Kapat

Sezaryan Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Sezaryan sonrası ani kalkışlardan kaçınılmalı. Peki sezaryan doğum sonrası anne yataktan nasıl kalkmalı? Öncelikle yan dönmeli, bacaklarını yataktan aşağı indirirken altta kalan kolundan yanda destek alarak yataktan sezaryan doğum yapmış anne kalkmalıdır. Böylece ön karın kasları zorlanmamış olur.
  • Sezaryan doğum sonrası dikiş bikini çizgisi hizasında olmakta ve günümüzde estetik dikişler tercih edilmektedir. Çoğunlukla dikişlerin alınmasına gerek olmamaktadır. Sezaryan dikişlerin bakımında evde dikişlerin pansuman ile kapatılması, gazlı bez ile örtülmesi tercih edilmez. Skar önleyici jel ve kremlerin kullanımı 10-15. günden sonra başlanır. Peki sezeryan doğum sonrası ne zaman banyo yapılabilir? 48 saat sonra ayakta duş alınabilir. Banyo sonrası dikişleri kuru tutmak, temiz havlu ile iyice kurulamak gerekir. Sonrasında her gün ya da gün aşırı banyo yapmakta sorun olmaz. Giyilen iç çamaşırları penye olmalı ve lastik kısmı sezaryan kesi yerine gelmemeli.
  • Sezaryan doğum sonrasında vajinal kanama olur. Doğum sonu kanama yaklaşık 6 haftada 40’ı çıkana kadar azalarak geçer. Önce normal adet gibi kırmızı kanama olur sonrasında 6 haftalık süreçte önce pembe, sonra kahverengi bir renk alır ve sonra açık sarı bir akıntıya dönüşür. Bu açık sarı akıntıya löşi (doğum sonu akıntısı) denir. Akıntıda kötü koku, yeşil renk gibi iltihaplı bir durum varsa kadın doğum doktoruna danışılmalıdır. Vajinal kanama için kullanılan pedler sezaryan dikişlerini kapatmamalıdır. Pedlerin sık sık değiştirilmesine özen gösterilmelidir.
  • Sezaryan doğum sonrası beslenmenize dikkat edin. Bol su tüketin. İhtiyacınız olan besinleri almaya hamilelik döneminde olduğu gibi düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Süt arttırıcı besinler ve bitki çaylarından içebilirsiniz. Anne sütünü en çok bol su tüketmek artırır. Anne sütü artırıcı yiyecekler içinde yeşil yapraklı sebzeler, tahin, nohut, sütlü az şekerli tatlılar, yulaf, havuç, hurma sayılabilir. Süt arttırıcı bitki çayları içinde: rezene  çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı sayılabilir. Sezaryan sonrası kabızlığı önlemek için lifli besinlerin tüketilmesi fayda sağlar. Yulaf, kayısı, sebze ve meyveler beslenmede kabızlığı önlemek için tüketilmeli. Sezaryan sonrası gaz oluşumunu önlemek için yine rezene çayı, kimyon tüketilebilir. Yine emziren anneler doğum sonrası beslenmede protein ağırlıklı beslenmelidir.
  • Peki sezaryan doğum sonrası korse takılabilir mi? Evet sezaryan sonrası 2. günden sonra korse takılabilir.
  • Sezaryan sonrası sürekli yatmamak ev içinde yürüyüş yapmak, otururken ara ara ayakları düz uzatıp altına yastık koymak ve bacaklara elevasyon yaptırmak doğum sonrası bacaktaki ve ayaktaki şişliklere de iyi gelecektir. Doğum sonrası ödemi azaltmak için yeşil çay içilebilir.
  • Sezaryan doğum sonrası egzersizler yürüyüş şeklinde 40’ı çıkınca başlayabilir. Karın kasları kullanılacak egzersizler için 6 ay beklemekte fayda vardır.
  • Sezaryan doğum sonrası kontroller 15. günde ve 40. günde yapılabilir.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir