Menü Kapat

Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığı ve sağlıklı bir doğum için anne adayı gebenin düzenli kadın doğum uzmanı tarafından takibe gitmesi gerekmektedir. Düzenli gebelik muayenelerine, ultrasonlarına gitmeli. Test ve taramalarını zamanında yaptırmaya özen göstermeli
  • Egzersiz hamilelik dönemi ve doğum açısından önemli. Doktoruna spor yapması açısından danışan gebe yürüyüş, pilates, yüzme, yoga gibi egzersizleri yapabilir. Gebelik egzersizleri kas ve kemikler, pelvik kaslarının esnemesini sağlayarak doğumu da kolaylaştıracaktır. Ayrıca düzenli egzersiz gereksiz ve fazla kilo alımını da engelleyecektir. Hamilelikte egzersiz ek olarak uyku sorunlarını azaltmaya, gebenin fiziksel ve psikolojik açıdan kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.
  • Gebelikte beslenme ihtiyacı da değişir. Hamilelikte beslenme anne sağlığı ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve bebek sağlığı arasında ilişki bulunmaktadır. Hamile anne adayının diyeti demir, folik asit, kalsiyum, iyot, omega içermelidir. Hamile genel olarak proteinden zengin beslenmesi uygun olacaktır. Yine vitamin ve mineraller açısından sebze ve meyvelerin dengeli tüketilmesi gerekir. Yediklerine ek olarak anne adayının günlük süt ve süt ürünü (yoğurt, peynir, süt) tüketmesi ve bu süt ürünlerinin de pastörize olması gerekir. Çiğ et tüketiminden kaçınılmalıdır. Yine gebelik döneminde bol su içmek gerekir. Günlük en az 10 bardak içmek uygun olacaktır. İyotlu tuz kullanmak, anemiden (kansızlık) korunmak ve protein ihtiyacı için günlük pişmiş yumurta yemek, kuru baklagiller, et, balık tüketmek gerekir. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf gibi tahıllarda yine gebelikte içerdikleri vitaminler ve lifler açısından faydalı olacaktır. Gebelikte lifli gıdaların tüketimi kabızlık şikayetlerinin oluşmasını da azaltır. Gebeliğin ilk haftalarında oluşan gebelik bulantı ve kusmaları zencefil rahatlatabilir. Zencefilli kek, zencefilli kurabiyeleri tüketebilirsiniz.
  • Gebelikte sigara alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Sebze ve meyve iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Kahve tüketimi gebelikte önerilmemektedir. Süt ve süt ürünleri pastörize edilmiş olmalıdır. Çiğ et tüketilmemelidir. Çay tüketimi en aza indirilmelidir. Hamilelikte bitki çayı içilir mi? sorusuna  gelecek olursak gebelikte bitki çayı olarak ıhlamur, zencefil, papatya, rezene içilebilir.
  • Doktora danışmadan ilaç kullanımından kaçınmak gerekir. Ek vitamin ve kan ilacı kullanımlarında da yine doktorunuza danışmak gerekmektedir.
  • Hamilelikte yatış pozisyonları da önem taşır. Gebeliğin ilk aylarında krın henüz küçük olduğu için yatış pozisyonları gebeyi ve bebeği etkilemez. Ancak ilerleyen haftalarda anne adayının sırt üstü yatması ve yüzü kolun yatması uygun olmaz. Yine gebeliğin ilerleyen haftalarında 3. trimesterde sol yatmak, reflüyü azaltması açısından yüksek yastık kullanmak (refli yastığı olabilir), sırtı ve bacakları yastıkla desteklemek anne adayını da rahat ettirecektir. Uyku sırasında yatış pozisyonun değişmesi de korkulacak bir durum değildir. Gebe uyanıp bu durumu fark ettiğinde tekrar sol yanına dönebilir. Odanın iyi havalanmış olması ve rahat pamuklu kıyafetler gebeyi rahat ettirecektir.
  • Gebelikte seyahat etmeden önce seyahat için doktorunuza bir engel olup olmadığını danışmakta fayda vardır. Gebe yolculuk için çok sıcak olmayan saatler tercih edilmeli, seyahat sırasında sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Uzun seyahatlerde gebe 2-3 saat aralıklarla mutlaka yürümeli ve bacakta kan dolaşımı bu yürüyüşlerle sağlanmalıdır. 
  • Kimyasallar, radyasyon gibi zararlı etkilerden gebelikte uzak durmak gerekir.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir